Friskvård
Vital Hund Hundkurser Hundfysioterapeut Vattentrask Hund

FRISKVÅRD

 

Både aktiva tävlings- och tjänstehundar och sällskapshundar mår bra av regelbunden friskvård. Med friskvård anses allt som får hunden att hålla sig frisk och smärtfri och undvika skador. Genom att regelbundet få sin hund ordentligt kontrollerad av en hundfysioterapeut så kan skador upptäckas tidigt vilket förkortar konvalecensen. 

 

 

Hundar som används i tjänst, jakt eller är aktiva i hundsport behöver behandling för att kunna prestera optimalt. Det kan vara antingen hjälp med uppbyggande träning för styrka, balans eller koordination, massage, stretching eller laserterapi. 

Vattentrask är ett effektivt sätt att få hunden att använda sin kropp på ett kontrollerat sätt med motstånd vilket ger bra och varierad träning.

Det kan vara en stor vinst att få sin aktiva hund genomgången av en hundfysioterapeut både före och efter tävlings- eller jaktsäsong för att få större förståelse för hundens styrkor och svagheter samt se om det uppkommit några skador eller annat som kan påverka hundens prestation negativt. 


Sällskapshundar skadar sig också, ibland till följd av olyckor eller på grund av för lite motion, enformig motion, brist på kroppskontoll och/eller övervikt. För att minska risken för skador kan man regelbundet gå på friskvård hos en hundfysioterapeut för att bygga upp hundens muskler, träna upp kroppskontrollen och få tips och råd om hur man kan få hunden att leva smärtfritt och minska risken för skador. 


Äldre hundar och hundar med kroniska symtom som exempelvis artros eller spondylos mår oftast väldigt bra av regelbunden friskvård med exempelvis vattentrask, laser, vibrationsplatta och massage. 


Om vi unnar våra hundar mera friskvård så kommer de både att kunna leva längre och framförallt mer smärtfria liv med mindre risk för skador.